Start din egen surdej

Når man udelukkende bager/hæver på surdej, er det vigtigt at have en aktiv surdej. Surdejen skal være så udviklet, at den kan “bære” hele den nye dej, og det kræver, at der er mange mælkesyrebakterier til stede. Denne guide er opdelt i 3 steps, og hvis du følger dem, skulle du gerne være good to go.

Læs hele opskriften inden du går i gange for der er en del planlægning og timing, for din surdej skal helst peake lige inden, du vil bage et lækkert hvedebrød.

Det kan være en rigtig god ide at bruge så friskmalet mel som muligt, da der er flere enzymer til stede – dette gælder ved de grove typer mel, altså groft hvede og rugmel.

Når din surdej er levende og du skal til at bage dit brød, så ser vores lækre opskrift her.

Step 1

25 gram rugmel
25 gram groft mel af en hvedetype – fx ølandshvede
50 gram hvedemel
100 gram vand (ca. 30 grader varmt)

De ovenstående ingredienser røres sammen i et glas med løst låg og stilles på køkkenbordet i 3-4 dage. Den skulle gerne se nogenlunde sådan her ud, efter 3-4 dage. Surdejen er begyndt at lugte surt, og der er kommet lidt bundfald.

Step 2

Nu rører du den overstående surdej godt sammen, så der ikke længere er bundfald. Herefter kasserer du halvdelen ad den. Nu skal den fodres, og det gøres ved at blande nyt mel og vand i.

25 gram hvedemel
25 gram groft mel af en hvedetype
50 gram vand (ca. 30 grader varmt)

Dette kan være smart at gøre om aftenen inden du går i seng for efter 8-10 timer er den klar til sidste fodring inden den er bageklar.

Step 3

Nu er du klar til sidste fodring, inden du skal bage. Dette skal gøres ca. 2-4 timer inden, du regner med at slå dit surdejsbrød op. Du skal nu bruge.

30 gram af ovenstående surdej
30 gram groft mel af en hvedetype
30 gram hvedemel
60 gram vand (ca. 30 grader varmt)

Ovenstående røres sammen i et nyt glas. Marker surdejsmængden på glasset, så har du en indikation for, hvor meget den hæver. Stil den et lunt sted – min lejlighed er lidt kold, så jeg stiller den gerne på radiatoren. Efter 2-4 timer skulle din surdej gerne være hævet til dobbelt størrelse – så hold øje med den.

Hvis surdejen kan flyde i vand, er du klar til at bage med den. Husk at tage surdej fra til næste gang, hvor du kan følge denne vejledning: Hvedesurdej

For at se mange flere helt vildt lækre opskrifter se Mia Thimes hjemmeside her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *