Hvad er godt køkkenudstyr?
Her er en hurtig guide til det mest basale køkkenudstyr.
Drømmen hos Carls Køkken er at finde det bedste køkkenudstyr til dit køkken. Det allervigtigste kriterie, når vi udvælger køkkenudstyr er, at kvaliteten er høj og holdbarheden lang.
Vi er altid på jagt efter mere køkkengrej, så du kan få lige det, du går og mangler (og måske lidt mere). Derfor bruger vi god tid på at finde gode producenter og håndværkere, der ligesom os, prioriterer holdbart og lækkert køkkenudstyr.
Godt køkkenudstyr skal løfte oplevelsen i køkkenet. Men godt køkkenudstyr er også meget individuelt. Det afhænger af, hvad du kan lide at lave i dit køkken og hvilket niveau, du laver mad på. Her gennemgår vi det køkkenudstyr, som er uundværligt i ethvert køkken.
Hvordan finder du frem til det rigtige køkkenudstyr?
Her gennemgår vi hovedelementerne i et køkken.
En god gryde
Uanset om madbudgettet passer til pasta og kødsovs eller Moulle Frite, kan man ikke leve uden en god gryde. Det, der ofte kendetegner en god gryde er blandt andet materialet, den er lavet af.
Gryder kan være fremstillet på mange forskellige måder. Det er ikke altid så sort og hvidt så man kan sige at en måde er bedre end en anden. Det afhænger nemlig af, hvad gryden skal bruges til.
Mange gryder er lavet af rustfrit stål, som har mange gode kvaliteter. Det er nemlig et materiale, der kan holde til meget og det kan holde længe. En god stålgryde kan holde i flere årtier, hvis den bliver brugt og vedligeholdt rigtigt. Man kan endda bruge metaltredskaber på gryden uden at ødelægger den. Der vil naturligvis opstå brugsspor med årene, men det gør sig gældende for alt køkkengrej, der kan tåle at blive brugt i mange år.
Rustfrit stål er til gengæld ikke en god varmeleder. Det betyder, at når du laver mad med en gryde, der udelukkende er lavet af rustfrit stål, vil din mad blive varmet i bunden. Derfor er en gryde af rustfrit stål ikke velegnet til at lave simreretter, der gerne skal have jævn varme.
De japanske kasseroller, Yukihira, er eksempelvis lavet udelukkende af rustfrit stål. Den er tynd, hvilket optimerer varmefordelingen. Samtidig vejer den meget lidt, så den er nem at arbejde med. Kasserollen er en klassiker i den japanske køkken, da den er rigtig god at lave fond i. Derfor er den genial til for eksempel ramen. Til gengæld er den ikke ideel til bolognese eller braisering.
Et andet materiale, som mange gryder er lavet af, er aluminium. Aluminium har nemlig den egenskab, at det er en fantastisk varmeleder. Til gengæld er aluminium ikke lige så stærkt som stål, og er derfor ikke på samme måde nemt at holde pænt i længden.
Derfor er en god, holdbar gryde faktisk et produkt af begge verdener. Samuel Groves har lavet gryder i 3 lag. Inder- og yderbelægningen er rustfrit stål, der jo som bekendt kan holde til lidt af hvert. Imellem de to lag rustfrit stål er der dog et lag aluminium. Resultatet er en gryde, der både er holdbar og som fordeler varmen jævnt.
En god pande:
Når det kommer til pander er der igen en del forskellige materialer, at vælge imellem med hver deres egenskaber.
Der findes eksempelvis fantastiske 3-lags pander, der ligesom gryderne fra Samuel Groves, består af rustfrit stål, aluminium og endnu et lag rustfrit stål. Panderne er lette og derfor gode til at sautere i og stege eksempelvis grøntsager.
Støbejernspander er på samme måde meget holdbare, men derimod ret tunge. Det, der virkelig er genialt ved støbejernspander er, at de kan gå i ovnen. Hvis du for eksempel laver en steg eller noget fjerkræ, der gerne må få en lækker stegeskorpe men ellers skal ligge og hygge i ovnen, er det perfekt med støbejern.
En jernpande er igen i den tunge ende men er samtidig en alsidig fætter. Jernpander holder rigtig godt på varmen og bliver også meget varme. De kan tilmed gå i ovnen, ligesom støbejern kan. Jernpanden danner en belægning, når den bliver behandlet med olie. Derved opstår der en non-stick effekt som både betyder, at du kan bruge mindre fedtstof og at maden ikke brænder let på. Jernpanden er god til det hele, om det er saftige grøntsager, kød med perfekt stegeskorpe eller sprøde kartofler.
En god kniv:
Livet i køkkenet bliver bare nemmere og sjovere med de rigtige redskaber. En kniv er unægteligt et uundværligt redskab.
Ligesom med så meget andet, findes knive også i mange materialer og mange former, der kan bruges til forskellige discipliner i køkkenet.
Ofte vil du se køkkenknive opdelt i to kategorier: Traditionelle europæiske knive, der ofte kommer fra Frankrig og Tyskland og så Japansk knive. De to typer af knive er født ud af traditioner, der går århundreder tilbage. Derfor vil du kunne se en karakteristisk forskel på håndtaget, metallet og vinklen på ægget mellem de to kategorier. Samtidig er der mange knivtyper fordelt under hver kategori. Du kan læse meget mere om forskellige knive og deres egenskaber her. (link knive)
Noget, der karakteriserer en god kniv, er hårdheden på materialet. Hårdheden bliver målt efter det, der Hard Rockwell C, også kendt som Rockwell-skalaen. En god køkkenkniv skal gerne have et hårdhedsniveau på 60 eller derover. Hvis kniven er for blød, får den nemt hakker og bliver hurtigt sløv.
Når nu man for første gang skal udstyre sit køkken med nye knive, kan det være lidt overvældende at finde rundt i en relativt stor verden af knivtyper. Derfor anbefaler vi, at starte ud med tre essentielle knive. Et god udgangspunkt er, at have nogle knive som på mange måder er universelle til en start. Derefter kan man altid tilføje nogle af de mere specielle knive som for eksempel en udbenerkniv eller fileteringskniv.
De tre basisknive
Kokkekniv:
Ud af alle dine køkkenknive er en god kokkekniv den vigtigste. Det er den mest universelle kniv som du kan bruge til 90% af opgaverne i køkkenet. Hvis du er mere til de japanske knive, kan du erstatte kokkekniven med det japanske svar på universalkniven, nemlig en gyuto.
Kokkekniven er typisk mellem 20 cm og 26 cm. Den har en god vægt, så den nemt arbejder sig igennem grøntsager og kød og ikke smutter for dig. En kniv af carbonstål, også kendt som en jernkniv, holder i mange, mange år. Den holder sig rigtig godt og kan slibes op mange gange, så den igen er knivskarp.
Urtekniv:
Den mindre urtekniv er bestemt et must i ethvert køkken. Hvis du står med mindre opgaver, som frugt eller små grøntsager, er kokkekniven måske et lidt voldsomt værktøj at stå med. Urtekniven er nemt at kontrollere og passer derfor perfekt til opgaver, der kræver lidt mere snilde. En mindre køkken kniv på mellem 9-15 cm er altså guld værd i ethvert køkken. De findes både i smalle udgaver og en lidt buttet version som den fra Pallares Solsona.
Brødkniv:
Det siger sig selv. Ethvert køkken skal indeholde en brødkniv, for ingen andre knive kan det, en brødkniv kan. Brødkniven er takket, så den nemt arbejder sig igennem brødet uden at mase det. Hvis du bruger en almindelig køkkenkniv, vil du ofte opleve at brødet bliver mast og der skal bruges flere kræfter. Brødkniven holder sig i øvrigt skarp i lang tid, fordi den ikke bliver belastet helt på samme måde som andre køkkenknive.