Alt hvad du skal vide om jernpander

Jernpander

Jernpander er et fantastisk redskab i køkkenet, som du kan få meget glæde af. Du kan have en jernpande resten af livet, hvis du læser følger denne guide.

Gode tips til din pande:

  1. Panden bliver med tiden mørkere og mørkere og dermed bliver den og bedre, da panden derved danner et naturligt slip-let lag.
  2. Når panden er varm, kan du skrue ned for varmen, da panden holder en stabil temperatur, selv når du har meget mad der skal tilberedes.
  3. Smør panden ind i et tyndt lag olie, for at beskytte panden mod rust indtil den er blevet mørk.
  4. Panden kan gå direkte i ovnen.
  5. Se vores guide nedenfor “Tyvstart den naturlige slip-let effekt af din pande (seasoning)”
  6. Du kan bruge alle typer redskaber på din pande.

Tyvstart den naturlige slip-let effekt af din pande (seasoning).

  • Vask først din pande som beskrevet nedenfor.
  • Hæld derefter et lag (omkring 1-2 mm) saflorolie eller solsikkeolie (flerumættet fedt) i panden og varm den op
  • Hæld nu olien ud og varm nu panden ved omkring 120 grader til 150 grader. Olien begynder nu at danne et polymeriseret lag (naturligt slip-let lag).
  • Lad panden køle af, inden du vasker den ligesom før og smør den ind i et let lag olie (det betyder intet hvilken slags), så er den klar til brug.
  • Din pande bliver stadig bedre og bedre, jo mere du bruger den, da der hver gang du tilbereder mad, bliver polymeriseret lidt af fedtstoffet.
Foto af: Chloe Eklund

Nu til det helt store spørgsmål omkring rengøring.

Må panden vaskes med sæbe/sulfo?
Ja, det må du godt. Nu tænker du nok at du altid har hørt, at man ikke må bruge sæbe/sulfo.

Myten med sæbe/sulfo går, at sæben/sulfoen opløser fedtstof og dermed vil opløse olien, fra da panden blev seasoned.

Sandheden er dog, at det ikke er et lag af olie på panden, men et lag polymeriseret olie. Det er derfor ikke en egenlig olie og vil derfor ikke blive opløst af sæben/sulfoen.

Hvad sker der så når der bruges sæbe/sulfo?

Sæben/sulfoen sørger for, at din pande bliver vasket ordentlig rent for overskydende fedtstof der ikke er blevet polymeriseret under tilberedningen.

Rengøring

Brug gerne en børste eller svamp med sæbe/sulfo til at vaske panden med. Hvis der er noget der sidder mere fast, kan du med fordel bruge ståluld til at gøre panden ren.

Lad aldrig panden stå våd eller et fugtigt sted, da den så vil begynde at ruste. Hvis uheldet er ude og din pande er begyndt at ruste, kan det oftest løses ved brug af ståluld. Du kan også bruge en lidt hårdere stålbørste til at fjerne rusten og derefter dække panden i Coca-Cola, indtil det sidste rust er forsvundet.

Skulle du være i tvivl, må panden ikke komme i opvaskemaskinen.

God fornøjelse med din jernpande.

Comments

  1. Anders Bo Jespersen says:

    En del websider fortæller, at man ikke må bruge syre på panden som f.eks vin, eddike, tomatsauce. Det kan afgive en “metallisk” smag, og det kan fjerne seasoning’en. Er det rigtigt eller er det også en myte?

    • Carls Køkken says:

      Hej Anders,

      Tak for dit spørgsmål. Det er korrekt at de mest syreholdige madvarer som eddike og citrusfrugter påvirker panden, ved at “nedbryde” den naturlige seasoningen langsomt. Den vil dog naturligt komme igen ved brug. Mindre syrlige grøntsager som fx tomater vil ikke have den store effekt på seasoningen.

      Hvis panden er seasoned og dækker hele panden vil der ikke komme nogen metallisk smag, da maden ikke er i direkte kontakt med metallet, men blot det polymeriserede lag.

      Jeg håber det giver du får glæde af guiden og dine pander 🙂

      Med venlig hilsen
      Carls Køkken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *