Der findes mange udgaver af fastelavnsboller – heldigvis 😉
Hvis man tager udgangspunkt i nedenstående dej, kan man skifte fyldet efter behag og på den måde få lavet fastelavnsboller, hvor alle i familien kan finde deres helt egen favorit.
Dej:
- 2 dl. mælk
- 25 g. gær
- ½-1 tsk. salt
- 3 spsk. sukker
- 2 æg
- ca.450-500 g. Manitobamel 100 g. blødt smør i tern
- Evt. 1 tsk. kardemomme og lidt revet citronskal 1 æg og en sjat mælk til pensling
Lun mælken og bland mælk og gær i en skål, eller i din røremaskine. Bland 350 g. mel med sukker og salt og tilsæt det til skålen sammen med æggene og ælt/rør sammen. Tilsæt smørret og ælt/rør sammen. Kom her efter det sidste mel i og ælt/rør dejen godt sammen – det tager gerne 8-10 min. på en røremaskine, for at opnå en glat og smidig dej.
Dæk skålen til med film eller et fugtigt klæde og lad dejen hæve til dobbelt størrelse.
Man kan mange gange have lyst til at komme meget og meget forskelligt fyld i en fastelavnsbolle. Et godt tip, er at holde sig til det enkelte og begrænse mængden af fyld, da man bedre kan lukke dejen om fyldet og således opnår et bedre resultat, hvor fyldet rent faktisk er i bollen og ikke tilbage på bagepladen 🙂
Når man får helt styr på at lukke dejen godt om fyldet, kan man begynde at komme mere i…
Forslag til fyld:
Lige dele blødt smør, sukker og revet marcipan, som blandes godt sammen.
Kanel-remonce:
Lige dele blødt smør og farin tilsat kanel-mængde efter smag – røres godt sammen.
Bagefast marmelade:
Kan købes i forskellige supermarkeder – vælg den smag, du bedst kan lide.
Æblemos:
- 4 Æbler
- 60 g. sukker
- 1 ½ spsk. citronsaft
- korn fra 1 x vanillestang (evt. kanel)
Skræl æblerne og skær dem i tern og kom dem i gryde sammen med sukker, saft og vanille (og evt. kanel). Kog æblerne møre og mos dem – lad evt. være med at mose det helt fint. Afkøles helt inden brug.
Vanille-creme:
- ½ sødmælk
- ½ dl.fløde – eller sødmælk 1 æg
- Korn fra en vanillestang
- strøgne maizenamel 25-30 g. sukker
Kom de 2 ½ dl. mælk i en gryde varm op til kogepunktet – pas på det ikke brænder på….
klumper i.
Når mælken i gryden koger, tilsættes æggemassen i en tynd stråle, mens der piskes grundigt i gryden imens, så det ikke brænder på. Bliver ved med at piske indtil cremen tykner og hæld den herefter over i en skål og skålen betrækkes med film helt nede ved overfladen af cremen, så der ikke dannes kondens. Lad cremen afkøle helt, før den kommer i bollerne.
Du kan evt. kombinere det forskellige fyld – men husk at begrænse mængden, så bollen stadig kan lukkes.
Når du har besluttet dig for og forberedt dit fyld og din dej er hævet gør du følgende:
Tænd ovnen på 200 c.
Drys mel på bordet og vej hele dejen af og divider med 16. Vej herefter 16 dejklumper af på den rette vægt.
Så tager du din kagerulle og starter med den første dejklump og laver en flad cirkel, som er klar til fyld. Kom fyldet på og pensl evt. kanten hele vejen rundt med æg og så samler du dejen omkring fyldet – vær sikker på, at lukke godt omkring fyldet. Sæt bollen med samlingen nedad på en bageplade med bagemåtte eller bagepapir. Gentag med alle 16 boller.
Denne metode giver nogle mere ensartede fastelavnsboller, da man ved at dejmængden er den samme i dem alle sammen. Man slipper samtidig for at stå med et større stykke dej, hvis der ikke er så meget plads i køkkenet 🙂
Man kan dog sagtens dele dejen i 2, rulle hver dejklump til en rektangel på ca.15×30 cm og dele hver i 8 firkanter – og så ellers gøre som med metode 1.
Lad bollerne efterhæve i ca.30-45 min. og pensl dem med en blanding af æg og mælk, inden du sætter dem i ovnen.
Bages i ca.18-20 min. – vær opmærksom på, at alle ovne bager forskelligt, så hold godt øje med bollerne undervejs.
Når bollerne er kommet ud af ovnen og kølet helt af, er de klar til at blive pyntet. Lav evt. en chokoladeglasur af kakao, flormelis og lidt kogt vand og rør det godt sammen. Kom glasuren på bollerne – evt. med en sprøjtepose, og pynt med f.eks. Tivolikrymmel, frysetørret hindbær, linser, krymmel eller frisk revet citron- eller appelsinskal, alt efter, hvad der er inde i bollerne.