Gryder og Pander

Gryder og Pander

Et godt sæt gryder og pander er vigtige køkkenredskaber i dit køkken. Udover at vælge gode råvarer, er det også vigtigt, at du har det rigtige køkkenudstyr. Hvis du f.eks. skal lave grød, kan det nemt ske, at den brænder på i bunden – med den rigtige gryde ofte undgår dette. Det er altså ikke ligegyldigt hvilken gryde, du vælger. Det afhænger helt af, om du laver grød, sovs, koger kartofler, rører en bechamelsauce osv. Noget af det der er afgørende er hvilken metal, gryden er lavet i

Metaller

Aluminium

Aluminium er et fantastisk materiale til gryder og pander, når det bliver brugt korrekt. Aluminium reagerer med det samme, når du ændrer temperaturen på din kogeplade. Problemet med aluminium er at det ikke anbefales i direkte kontakt med fødevarer.

Rustfri stål

Rustfri stål bruges til langt de fleste køkkenredskaber, da det er ekstremt slidstærkt og holdbart. Rustfri stål kan uden problemer gå i opvaskemaskinen og virker også på induktion. Sammenlignet med aluminium reagerer metallet dog langsomt på temperaturændringer.

Ofte bliver der refereret til rustfri stål 18/10. Dette indikerer de forskellige sammensætninger af legeringerne. Det vil sige at sammensætningen af metallet ser således ud:

  • 18 % krom
  • 10 % nikkel
  • 72 % stål

Jernpander

Jern er et relativt tungt materiale, hvilket også er grunden til, at det er fantastisk til at lave pander af. Hvis du vil have en god stegepande, der holder resten af dit liv, er en jernpande et godt valg.

Støbejern

Støbejern er det tungeste metal, der bliver brugt i køkkenet. Gryder og pander lavet i støbejern er de mest hårdføre og kan sagtens gå i arv i generationer. Man kunne tro, at støbejerns kogegrej var det bedste, fordi det kan indeholde meget varme på grund af vægten. Det afhænger dog af, hvad du laver i køkkenet. Skal du f.eks. koge ris eller pasta, kommer det således til at tage dig alt for lang tid. Skal du derimod stege en stor portion kød eller måske lave en simreret, der skal stå i flere timer, så skal du helt klart vælge støbejern.

Kobber

Kobber minder rigtig meget om aluminium og har de samme egenskaber – det er bare endnu bedre (og dyrere). Ligesom aluminium skal det ikke være i direkte kontakt med dine madvarer.

3-lags kogegrej

Noget af det bedste kogegrej kan du få ved at kombinere materialerne, så du får de gode egenskaber fra hvert materiale. Lad os f.eks. tage aluminium, der reagerer hurtigt. Til gengæld virker det ikke til induktion og er heller ikke slidstærkt som rustfri stål. Rustfri stål reagerer dog langsomt, og du kan ofte opleve,  at fx en grød vil brænde fast i bunden. De to materialer kan dog kombineres, så du får det bedste fra hver af dem. En kombination, hvor det inderste lager er omkranset af et lag rustfri stål på hver side, gør gryderne og panderne utroligt stærke og gode. Denne kombination kan også laves med kobber og rustfri stål.